Architectuur

Architectuur is een groot begrip natuurlijk maar we hebben geprobeerd het te begrijpen. Volgens mij is het aardig gelukt! Architectuur is natuurlijk ontwerpen van gebouwen, maar niet alleen gebouwen maar ook de omgeving van het gebouw zelf!, het gaat om drie dingen: constructie, functie en schoonheid!  We begonnen dit blok met een filmpje van schooltv. Deze video ging over het verschil tussen ruimtelijke figuren en perspectief. Perspectief wordt vooral gebruikt voor ontwerpen voor bijvoorbeeld gebouwen ( architectuur). Bij het onderwerp architectuur moesten we een aantal opdrachten maken: perspectief tekenen, plattegrond van een huis, Mondriaan en een presentatie in groepjes van drie! 


Perspectief Tekenen

Met deze opdracht hebben we gebruik gemaakt van 2-punts perspectief. dit was best lastig maar als je eenmaal door had hoe je het moest doen viel het best mee! Om te beginnen moet je een rechte horizontale lijn tekenen, en dan twee punten tekenen ( zie afbeelding 1). Alle lijnen moesten uit het genaamde verdwijnpunt komen. Anders kreeg je geen perspectief effect! Voor deze opdracht heb ik gekozen om twee huizen te maken en een zwembad. Maar niet alleen heb ik dat gemaakt ik heb ook nog New York City van onderen getekend, iets lastiger maar volgens mij wel goed gelukt.


Inverdan

Je heb het vast wel eens gezien, het gemeentehuis in Zaandam, naast de ingang van het station. Het Inverdan project is 20 jaar geleden begonnen door Sjoerd Soeters. Het project is nog steeds niet afgerond. Sjoerd gebruikt de oude Zaanse huisjes als thema in het bouwen. Je zie dit door de kleuren en vormen van het gebouw!

Cultuurcluster

Dit gebouw bestaat nog niet, maar ze gaan er snel mee beginnen. Dit gebouw is ontworpen door MVRDV vooral door de architect Winy Maas. Dit is een groep mensen die dus gebouwen ontwerpen. Ze hebben ook een gebouw in Spanje ontworpen Mirador. MVRDV ontwerpt gebouwen met veel rechten hoeken en aparte vormen. Ik vind het centrum van Zaandam nu heel veel mooier dam dat het eerst was. Alles is nu een beetje in dezelfde stijl. Behalve de H&M ;)!


Bekende gebouwen 

Rijksmuseum

Iedereen kent het wel: het Rijksmuseum. We hebben een video gekeken van schooltv, hier in kreeg je een tour over het Rijksmuseum. Met informatie over wie het gebouwd heeft ontworpen , en welke gebouwen de architect nog meer ontworpen heeft en wat er bijzonder is aan die stijl.

De arcitect is P. J. H Cuypers. Hij is in 1827 geboren en in 1921 overleden.  Na het rijksmuseum heeft Cuypers ook een ander heel bekend gebouw ontworpen, het Centraal Station. Zie je gelijkenis?  De twee gebouwen hebben veel overeenkomsten zoals de vorm, allebei hebben ze twee torens aan de voorkant, die een beetje naar voren gebouwd zijn. En dan er naast lange galerijen. Verder zijn ze van het zelfde materiaal gemaakt. Rode en witte bakstenen. Ten slotte hebben de gebouwen een gotische stijl.

Rietveld- Schröder huis

Het Rietveld huis is gebouwd in 1924. Dus het huis was super modern voor die tijd. Daarom staat het ook het werelderfgoed-lijst van UNESCO, het is een hele grote verandering in de architectuur. Je ziet dat het huis met de primaire kleuren is gemaakt. Rood, geel en blauw. Ook heeft het huis veel ramen, veel daglicht. Wat ook opvalt is dat  je binnen in het huis de muren kan verschuiven.

link voor video

https://hetklokhuis.nl/tv-uitzending/3176/Werelderfgoed:%20Rietveld%20-%20Schr%c3%b6derhuis

 


Plattegrond

Studentenhuizen. Klein maar fijn, veel huizen een appartementen zijn heel klein. Maar dat maakt niet uit. Er zijn heel veel handig oplossingen om de kleine ruimtes groter laten te lijken. Bij deze opdracht moesten we een ruimte van 6 bij 6 meter handig inrichten. Dit klink makkelijker dan dat het is, 36 vier kantenmeter is nog best mini. Ik heb daarom gekozen voor open deuren en grote ramen, waar ramen konden! Er was niet veel ruimte over voor wat extra dingen. Dus wat zit er nu in huis? Nou: badkamer, slaapkamer, keuken(tje), kleine woonkamer en een tafel om op te eten en werken.  Van deze plattegrond moesten we later nog een moderne tekening maken in de stijl van Mondriaan.


Mondriaan

Piet Mondriaan is bekent om zijn schilderijen met de primaire kleuren: Blauw, geel, rood (wit en zwart).  Wij moesten dit ook gaan doen op basis van de plattegrond die we eerder hebben gemaakt van het kleine appartement.  Mondriaan werd in 1872 geboren en overleed in 1944.

Hij heeft veel verschillende schilderijen gemaakt.

Maar hoe komt je van een schilderij zoals ''boerderij met hooiberg'' (links boven) naar het schilderij hier onder: ' Victory Boogie Woogie' (links onder)? Dit is trouwens zijn laatste schilderij! 

De Stijl

Mondriaan heeft samen met Van Doesburg, Van der Leck, Huszúr de stijl opgericht  in 1916. Maar na het overleiden van Theo van Doesburg viel in 1931 de Stijl uiteen! De Stijl heeft een bepaalde stijl?. Voorbeelden er van zijn dat ze de primaire kleuren gebruiken. Rood, geel, blauw en zwart en wit! Ook gebruikde ze simpele vormen.


Presentatie

Als laatste opdracht moesten we een prestentatie geven in groepjes. Ik zat in een groep samen met: Nica Vos en Jessamy. We hadden het onderwerp van de modern architectuur. Dus de bouwkunst na 1945. Ik vertelde over de bouwkunst na 1945, Nica over de grote moderne steden zoals new York, en Jessamy vertelde over Dubai, waar ook het hoogste gebouw ter wereld staat. Dit gebouw heet de Burj Khalifa. Voor onze presentatie kregen we een mooie 7,5!